Vanaf 8 oktober (2016) in de boekwinkel: de titanenstrijd tussen Willem III en Lodewijk XIV!

Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, had twee brandende ambities: hij wilde roem vergaren en hij wilde zijn koninkrijk veiliger maken. Voor het bereiken van beide doelen vertrouwde hij op zijn strijdkrachten. Hij stuitte echter op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje.
Wat in 1672 begon als een model aanval van het sterkste leger van Europa op een onderbewapend dwergrepubliekje, ontaardde spoedig in een breed uitwaaierend internationaal conflict. Vijftien jaar later werd duidelijk dat de Zonnekoning in zijn streven naar glorie en veiligheid in de persoon van Willem III zijn ergste nachtmerrie had opgeroepen. Telkens opnieuw vond hij de Oranjeprins tegenover zich, die een getalenteerd bouwer van coalities bleek en in 1688 iedereen verblufte door op bijna geweldloze wijze Engeland te veroveren.
Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning, Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was aanvankelijk slechts stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was. In de loop van hun leven ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed.
In Oranje tegen de Zonnekoning beschrijf ik het ontstaan van hun relatie en hoe die zich gaandeweg ontwikkelde. Daarbij komen ook de belangrijkste mannen en vrouwen in hun omgeving aan bod. Door de combinatie van ‘grote geschiedschrijving’ en levensverhalen wilde ik een kleurrijk canvas schilderen, waarbij tijdloze drijfveren als angst en ijdelheid, en waarden als vrijheid, geloof en tolerantie, niet alleen de betrokken personen maar ook maatschappijen veranderden.
Wat hun verhaal dubbel interessant maakt is dat beide kemphanen uiteindelijk hebben geprobeerd op vreedzame wijze te ontsnappen aan de spiraal van angst en agressie waarin ze gevangen zaten.
Gebonden en geïllustreerd: € 34,99
588 blz’s
Uitgeverij Atlascontact

 

Advertenties

Reacties staat uit voor Vanaf 8 oktober (2016) in de boekwinkel: de titanenstrijd tussen Willem III en Lodewijk XIV!

9 september 2016 · 12:18 pm

Reacties zijn gesloten.